maanantai 4. helmikuuta 2013

Haravointi alkaa Tampereella


Kaarina Vartiainen

Tamperelaiset pääsevät ensimmäisenä kokeilemaan, osallistumaan ja kertomaan mielipiteensä karttapohjaisen kyselypalvelu Haravan kautta. Palvelu otetaan käyttöön tänään ensimmäistä kertaa. Aiheena ensimmäisessä pilottikyselyssä on Tampereen keskustan strateginen osayleiskaava. Kyselyn tarkoituksena on koota tamperelaisten ja muiden Tampereen keskustan käyttäjien näkemyksiä keskustan strategisen osayleiskaavatyön pohjaksi. Haravassa vastaajat merkitsevät mielipiteensä suoraan kartalle. Kyselyiden avulla pyritään tuomaan asukkaiden mielipiteet ja näkemykset kiinteämmin mukaan suunnittelutyöhön.

Kyselyä on suunniteltu ja toteutettu viime syksystä lähtien Harava-palvelun pilottityöpajoissa, joissa Tampereen kaupunki on ollut aktiivisesti mukana. Kyselyn suunnitteluun ovat osallistuneet myös Tampereen yliopiston ympäristön ja alueiden politiikan opiskelijat osana ”Kaupunkikeskustan strateginen kehittäminen: Uudenlaiset osallistumismenetelmät ja tiedontuotanto käytännössä” -kurssia.  Opiskelijat ovat mukana myös kyselyn vastausten analysoinnissa.

Nyt valmis kysely on avattu. Tampereen keskustan strategisesta osayleiskaavasta järjestetään yleisötilaisuus keskiviikkona 6.2, jossa kerrotaan myös Harava-palvelusta ja miten sen avulla voi vaikuttaa. Lisätietoja Tampereen kaupungin sivuilta.


Valmis kysely nähtävissä täällä. Lisätietoja SYKEn ja Ympäristöministeriön tiedotteesta.
Lisää Harava-kyselyiden käyttöönottoja tehdään pitkin vuotta 2013. Huhtikuussa vuorossa ovat Ilmajoen kunta, Porin kaupunki, Tampereen kaupunki, Satakuntaliitto, Lounaispaikka, Sipoon kunta, Turun yliopisto yhteistyössä Metsähallituksen kanssa, Vantaan kaupunki, Varsinais-Suomen ELY -keskus ja Vihdin asukas- ja kylätoiminta ry. Haravan pilottiorganisaatiot ovat kuntia, maakuntaliittoja, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksia, yrityksiä, yhdistyksiä ja yliopistoja.

Minä ja monet muut Harava-palvelun ideoinnissa, suunnittelussa ja toteutuksessa mukana olevat odotamme innolla ja suurella mielenkiinnolla kokemuksia Tampereen pilottikäytöstä. Siitä saammekin lukea myöhemmin keväällä täältä blogista.

Kirjoittaja toimii Harava-palvelun projektipäällikkönä Suomen ympäristökeskuksessa

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti