tiistai 11. syyskuuta 2012

Muutos murskaa hitaat oppijat

Kari Peltola

Olen seurannut SADe-hanketta vuodesta 2009 asti. Positiivista on, että monella tämän hankekokonaisuuden osa-alueella on otettu jatkuvasti askelia kohti onnistumisia. Samalla on ollut turhauttavaa huomata, kuinka hitaasti uudet toimintatavat jalkautuvat puheen tasolta itse tekemisen tasolle.  

Uskomme vahvasti kykyymme ennustaa tulevaisuutta. Todellisuudessa mahdollisuutemme tarkkaan ennustamiseen, varsinkin monimutkaisten systeemien kohdalla, ovat vähintäänkin rajalliset. Sopiva elävän elämän esimerkki lienevät sääarvaukset.

IT-projekti on useimmiten monimutkainen systeemi, josta paljastuu aina toteutuksen aikana ennalta tuntemattomia tekijöitä. Luonnollisesti - ellemme tunne jotakin yksittäistä tekijää ennalta - meidän on haastavaa ottaa sen vaikutukset huomioon kokonaisuutta suunniteltaessa.

Valitettavasti monet nykyisistä julkishallinnon IT-projekteja ohjaavista, näkyvistä ja näkymättömistä, rakenteista perustuvat oletuksiin, jotka eivät pidä paikkaansa. Tuloksena on satoja miljoonia maksavia ikuisuusprojekteja

Onnistuminen alkaa siitä, että tunnustetaan ennustamisen vaikeus. Nopea palautesykli mahdollistaa nopean reagoinnin. Näin ollen meidän tulee rakentaa IT-projektia toteuttavaan systeemiin mekanismeja, jotka testaavat jatkuvasti oletuksiamme todellisuutta vasten. Nämä mekanismit tuottavat jatkuvasti uutta tietoa, jonka mukaan fiksut ihmiset sitten muuttavat ja tarkentavat tehtyjä suunnitelmia – mikäli systeemin muut rakenteet sen sallivat.

Prototypointi on yksi mahdollinen lähestymistapa erilaisten palautesyklien rakentamiseen.
Prototyyppi rakennetaan testaamaan yhden tai useamman oletuksen paikkaansapitävyyttä – käytännössä siis pyrimme hankkimaan informaatiota, joka potentiaalisesti muuttaa projektin suunnitelmia. Useimmiten tavoitteena on saada informaatio mahdollisimman edullisesti: käyttöliittymäproto tehdään ennen teknistä toteutusta, jokin vaikea integraatio protoillaan ennen koko järjestelmän toteutusta ja tuotteesta tehdään proto ennen tuotantolinjan rakentamista.

Prototypointi ei missään nimessä ratkaise kaikkia ongelmia, mutta sen perustana olevan lähestymistavan omaksuminen nostaa onnistumistodennäköisyyksiä merkittävästi.
Suomeksi siis – kokeile jatkuvasti, kokeile mahdollisimman halvalla.

Kirjoittaja luo ajatuksista toimintaa mm. Leonidas Oy:ssä ja Cirit Oy:ssä

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti