maanantai 27. elokuuta 2012

Tiedon padot murtuvat − muuttuuko mikään?

Antti Rainio

Julkisen tiedon avaaminen etenee. Ympäristötiedot avattiin jo vuosia sitten. Maastotiedot on avattu keväällä. Kesällä aukesi muinaismuistot ja kulttuuriperinnön tietoaineistoja. Tilastokeskus muutti vuoden alussa maksuttomien tietojen käyttöehdot salliviksi ja aikoo avata lisää - toivottavasti pian myös ruututietokannan. Ilmatieteen laitoksen mukaan sää- ja ilmastohavainnot sekä sääennustemallin tiedot tulevat maksutta saataville ensi keväänä.

On siirrytty periaatepäätöksistä, strategioista ja juhlapuheista toimintaan. Budjettiehdotuksen yhteydessä valtiovarainministeriö pyytää selvittämään, millä aikataululla ja tavoin ministeriöt hallinnonaloillaan aikovat avata tietovarantojaan. Hallitus linjasi viime maaliskuussa, että julkisen sektorin tiedot avataan systemaattisesti ja nopeasti.

Vanhoja toimintamalleja ravistellaan, kun avoin tietoinfrastruktuuri toteutuu. Padot murtuvat, siiloista tihkuu, vuotaa ja tulvii dataa. Pienet ketterät yritykset löytävät uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia. Datatulva syö pohjaa vanhojen rakenteiden alta. Avoin tietoinfrastruktuuri on uusi rakenne, jonka varaan kasvaa uusi ekosysteemi.

Nyt on osaajan markkinat. Tieto on taottava tuotteeksi. Datan visualisoijille on kysyntää. Datajournalistit selittävät ja auttavat ymmärtämään, mitä ympärillämme tapahtuu. Uudet sovellukset ja palvelut tuovat tiedon käyttöön kansalaisten arjessa. Julkisten palvelujen rinnalle syntyy julkiseen dataan perustuvia palveluja.

Demokratia juurtuu yhä tiukemmin tietoinfrastruktuuriin. Suunnitelmien ja päätösten perusteet tulevat aiempaa paremmin näkyviin ja saataville. Virallisen suunnitelman rinnalle on aiempaa helpompi tuottaa perusteltuja vaihtoehtoja. Hallituksella, oppositiolla ja kansalaisilla on samat tiedot. Valtaa on yhä enemmän sillä, joka osaa tietoa taitavasti käyttää.

Kaikkea tietoa ei pidä avata. On huolehdittava yksityisyydestä, liikesalaisuuksista, uhanalaisista eliölajeista sekä kansalaisten ja valtakunnan turvallisuudesta. Rajankäynti ei ole ongelmatonta. Yhtäältä julkisen sektorin data pitäisi hyödyntää kattavasti ja toisaalta luottamusyhteiskunnassa on loukkaamattomia arvoja. Pahin skenaario olisi, että vallanpitäjät tai virkamiehet käyttäisivät dataa omia kansalaisiaan vastaan.

Ehkä innokkaimmat yliarvioivat julkisen tiedon avaamisen vaikutuksia. Toisaalta monet aliarvioivat muutoksen ainakin pidemmällä aikavälillä. Ja kukapa meistä voisi väittää ymmärtävänsä muutosta - puhumattakaan sen hallitsemisesta.

Maailma on tällä vuosikymmenellä kovin erilainen kuin ennen. Ihminen ei liene juuri muuttunut, mutta välineet ovat. Joukkoja mobilisoidaan ja johdetaan nyt sosiaalisessa mediassa - jopa mobiilisti. Jos kirjapaino ja lukutaito ovat muuttaneet maailmaa satojen vuosien aikana, uuslukutaito ja internet muuttavat maailmaa joka vuosi.

Kirjoittaja on johtava asiantuntija Maanmittauslaitoksessa

1 kommentti :

  1. Hyvä kirjoitus Antti. Taidan kuulua kategoriaan pienet ja ketterät yritykset. Olen huomannut että visualisointi avaa silmät myös siellä missä vähiten ensin ajattelisi. Ei ulkopuolella vaan sisäpuolella. Siksikin on tärkeää että tätä avaamisen pioneerityötä ja kokeiluja tehdään. Kunhan pysytään laillisuuden rajoissa ja noudatetaan sääntöjä niin tässä on iso pelikenttä kaikille kansalaisille pelattavaksi.

    VastaaPoista